luni, 28 noiembrie 2022

PEȘTERA CU CRISTALE DIN MINA FARCU

 



„PEȘTERA CU CRISTALE DIN MINA FARCU”, ASCUNSĂ ÎN PĂDUREA CRAIULUI

Exploatarea bauxitei în zona minieră Roșia de Bihor a favorizat în anul 1987 interceptarea unui gol subteran care nu avea legături cu suprafața și „funcționa” ca o imensă geodă. Numită „PEŞTERA Farcu”, „Grota Farcu” sau „Peștera cu cristale” aceasta fost descoperită în anul 1987, când se săpa o galerie a Minei Farcu. „Artificierul a rămas atât de uimit, încât a cimentat intrarea”, a declarat Viorel Lascu, Preşedintele Federaţiei Române de Speologie. Ce l-a uimit pe om au fost cristalele din peşteră. „E vestită pentru aceste cristale, care ajung şi la un metru înălţime. Sunt transparente, de forme geometrice mai puţin întâlnite”, a mai precizat Lascu. Aceste cristale fac ca Peştera Farcu să fie unică în România. Ulterior, însă, localnicii din zonă au reuşit să intre în ea şi au furat toate cristalele la care au ajuns. „S-a întâmplat exact ce se întâmplă când se răstoarnă un TIR cu portocale”, a menţionat şeful Federaţiei de Speologie. Furtul şi vandalismele sunt confirmate şi de primarul comunei Roşia, Florin Bonca.

„Din cauza indolenţei, peştera şi-a pierdut 60-70 la sută din frumuseţea pe care natura şi Dumnezeu au pus-o acolo. S-au cărat cu camioanele stalagmite şi stalactite”, a spus Bonca. În anul 2012, printr-o inițiativă de lăudat, „Peștera cu Cristale din Mina Farcu” a fost amenajată la standarde europene și deschisă publicului. La acest proiect grandios și-au adus constribuția, pe lângă personalitățile din cadrul administrației locale a comunei Roșia și a Institutului de Speologie „Emil Racoviță” din București și preşedintele Asociaţiei Peşterilor Turistice, Moise Iagăr, dar şi custodele din cadrul Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, Andrei Acs.
Această amenajare a îmbogățit itinerariul deja bogat al peșterilor amenajate din județul Bihor, intrând în circuitul turistic național. Zilele în care cunoscuta „PEŞTERĂ A URŞILOR” este singura grotă amenajată din Bihor se apropie de final. Proiectul de amenajare căruia i s-a dat curs în cazul „Peșterii cu cristale” a presupus redeschiderea unei intrări vechi din mină, amenajarea galeriei miniere care reprezintă accesul în peşteră, dar şi renaturarea unor lentile de bauxită aflate în apropiere. Parcursul în peşteră turiștii îl fac pe jos, respectiv cu un trenuleţ electric. Întreaga grotă este iluminată, însă sistemul care operează este unul de aprindere secvenţionată, spre a nu „inunda” cu lumină puternică spațiile obișnuite cu „catifeaua” întunericului. Adică, atunci când ghidul turiştii vor fi într-o zonă, în restul peşterii va fi întuneric, pentru ca niciun vizitator să nu rămână în urmă. Ieşirea se face cu liftul pe o dolină aflată la suprafață.

„Peştera Farcu va fi peste standardul Peşterii Urşilor”, a spus Viorel Lascu, făcând referire la faptul că Peştera Urşilor, administrată de una din firmele fraţilor Micula, are o infrastructură turistică deja depăşită. „Peștera cu Cristale din Mina Farcu” a fost considerată încă de la început de o frumusețe extraordinară. Comuna Roșia din județul Bihor – cea pe al cărui teritoriul administrativ se află peștera nou amenajată – a fost atestată documenatar încă din anul 1445. Este una dintre acele zone rurale unde colectivizarea comunistă nu a ajuns. Nu a ajuns în totalitate nici sistematizarea austro-ungară a satelor. În Roșia mai găsim încă tipul de sat de munte răsfirat, alcătuit din cătune, formate din case tradiționale. Toate acestea au creat și premisele dezvoltării unui agro-turism responsabil. În ceea ce privește exploatarea bauxitei în Munții Pădurea Craiului, această activitate a fost atestată documentar încă din anii 1915 -1916. Dezvoltarea ei ia însă amploare în anii ’40, o dată cu înființarea Întreprinderii Miniere Dobrești. După anul 1950 se deschide și punctul de lucru de la Roșia. La puțin timp după ce a fost găsită „Peștera cu Cristale”, la punctul minier Farcu, galeria de intrare se surpa. Frumoasele cristale de peșteră ce au rămas neatinse de mineri, au fost astfel salvate de închiderea minei. La 22 de ani după închiderea minei – fapt ce a adus sărăcie în zona Roșia – aceeași mină pare să readucă bunăstarea. Inaugurarea amenajării „Peșterii cu Cristale din Mina Farcu” s-a făcut la data de 20 iunie, 2012.

Deși rocile calcaroase din care sunt alcătuiți Munții Pădurea Craiului ocupă doar 50 la sută din totalul suprafeței acestora, tocmai acestea sunt cele care, prin „plasticitatea” lor dau o notă distinctivă întregii zone. Formele de relief specifice carstului care se găsesc la exterior sub formă de lapiezurile, dolinele, chei și defileele, toate acestea reprezintă exocarstul (carstul de la exterior). Formele de relief carstice prezente în subteran, adică peșterile, le găsim în literatura de specialitate sub numele de endocarst (carstul de la interior). Cercetările speologice din zona Munților Pădurea Craiului au generat inventarierea a peste 500 de peșteri. Acest lucru a dus la dezvoltarea unui turism speologic, ceea ce a creat și premisele amenajării „Peșterii cu Cristale”. Dacă doriți să vă încântați privirea cu asemenea frumuseți minerale, accesul îl puteți avea dinspre orașul Oradea (78km), prin Beiu, Remetea, Cabești și Roșia. În centrul localității, vis-a-vis de Primărie veti vedea un indicator ce vă arată calea spre „Peștera cu Cristale”.Mai sunt aproximativ cinci kilometri pe serpentinele unui drum asfaltat și veți ajunge la intrarea în „Mina Farcu”. Dacă veți veni dinspre Cluj-Napoca (134km), treceți prin localitățile Bratca, Damis și Roșia, iar din centru, virați la stânga. Ca orar de funcționare, peștera se poate vizita între orele 10.00 și 17.00. Dar, pentru siguranța dumneavoastră, mai bine contactați unul din ghizii peșterii, la numerele de telefon: 0749094161; 0761284722.

„Mina Farcu” interceptează nouă goluri subterate care nu au altă legătură cu exteriorul. Două peșteri din cele nouă formează circuitul turistic amenajat al peșterii. Zona Carstică Farcu este situată în partea central – sudică a Munților Pădurea Craiului, în bazinul superior al văii Roșia (afluent al Crișului Negru). Dealul Farcu este un platou carstic situat la aproximativ 400m altitudine. Are numeroase doline de mari dimensiuni și câmpuri de lapiezuri parțial acoperite de sol. „Peștera cu Cristale din Mina Farcu” este cea mai importantă cavitate găsită în acest perimetru. Are dezvoltarea de 251m și denivelarea de 16 m. La momentul descoperirii, peștera a fost considerată o adevărată bijuterie. Era remarcabilă prin abundența și mărimea cristalelor, dar și a stalactitelor de tip macaroană care ajungeau până la 1,5 – 2 m. Din păcate, la scurt timp de la găsirea ei, peștera a fost devastată de mineri.

Amenajarea „Peșterii cu Cristale din Mina Farcu” a însemnat în prima faza consolidarea galeriei de mină și asigurarea unui acces în condiții sigure. S-au instalat în galeria peșterii scări și podețe metalice, pentru un traseu sigur și cât mai agreabil. A fost montată de asemenea instalația electrică care să asigure iluminarea formațiunilor de cristale. Traseul vizitabil însumează circa 200 m de galerie de mină și 100 m de galerie de peșteră. Punctul forte al acestei peșteri nu este dimensiunea galeriilor, ci frumusețea și unicitatea formațiunilor calcaroase. Traseul turistic se încheie cu un balcon, de unde se poate vedea rezervația speologică. În interiorul cavității artificiale, pe una din galeriile minei a fost amenajat un mic muzeu al mineritului. Puteți găsi aici exponate care atestă metodele de muncă în minele din Apuseni, precum și echipamentul individual al minerilor. În această zonă a minei s-a păstrat instalația de tracțiune a cărucioarelor cu minereu pe planurile înclinate și șinele metalice pe care se transportau aceste cărucioare. Muzeul ne confirmă condiițiile grele în care lucrau minerii în Apuseni.

O vizită la „Peștera cu Cristale din Mina Farcu” vă va înnobila starea sufletească. Puritatea cristalelor și formele florale ale acestora vă vor confirma existența unor duhuri ale adâncurilor (elfi, spiriduși și zâne) care „cultivă” aceste grădini de flori de piatră nemuritoare și ni le oferă nouă, spre delectare și admirație.

Sursa: George V. Grigore
Adaptare: Carmen Pankau

Niciun comentariu:

 
Alterative Medicine Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryDirector web luxdesign28.roClickLink.ro